בימים האחרונים התעמקתי בניסיון להבין מהם התהליכים הפנים ארגוניים שניתן לעשות גם בימים מאתגרים שכאלה על מנת לאפשר התאוששות ביום שאחרי. מתוך חיבור למציאות עמה מתמודדים ארגונים רבים בימים אלה מצאתי שני אפיונים מרכזיים שעשויים לנבא איזה ארגון יציאה מהירה יותר מהמשבר, אשמח שתוסיפו עוד רעיונות בתגובות:
1.שמירה הרציפות התפקודית Keep The Business Running.
רוב הארגונים חוו עצירה טבעית משגרת היומיום, אחרי עצירה כזו יש להמשיך ולנהל שגרת עשייה בתנאים החדשים. הארגונים האפקטיביים ימשיכו לנהל את תהליכי הליבה שלהם על מנת לשדר עקביות ויציבות. ניהול תהליכי הליבה מרחוק אינם אופטימליים אבל אפשריים, הניהול מרחוק דורש פוקוס ניהולי מוגבר, הרבה יותר מהרגיל.
2. פוקוס ניהולי מוגבר שבא לידי ביטוי ב:
הקניית ביטחון פסיכולוגי לעובדים
זה מאוד מפתה להפסיק תהליכים שהיינו בעיצומם, למי יש כוח לזה, לדעתי זו טעות. דווקא ארגונים שיתגברו על הפיתוי וימשיכו בתהליכי הליבה שלהם יתרמו בהמשך. לדוגמה, שיחות משוב יש לקיים כסדרם דווקא בעת הזו, הרי מה שקרה בשבוע האחרון לא ביטל את כל מה שהיה עד עכשיו וחשוב להוקיר תודה בייחוד בזמנים אלה על העבודה והעשייה עד כה.
מנהלים אפקטיביים, אשר נאלצים להיפרד מעובדיהם במסגרת חל"ת ידעו לתחזק את הקשר בדיוק מאותה סיבה של הבנת הצורך לשייכות וביטחון. ה ROI של פעולות אלה יהיה רב השפעה על סוגיית השימור בעתיד.
שימור הידע הארגוני
בימים אלה כאשר אלפי עובדים נשלחים הביתה אלפי שנות אדם הולכים לתהום הנשייה. גם אם עד כה לא התקיימו בארגונכם תהליכי תיעוד הניסיון והידע של העובדים העוזבים זה מאוחר להתניע אותם כעת, אבל איך אומרים, עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא. בכל אופן, ייזום תהליכי פרידה עתידיים חייב לכלול תכנית לשימור הידע הארגוני.
מיקוד בטאלנטים. אותם אנשי מפתח שבשעת שיגרה "מסומנים" על ידי הארגון, צריכים לקבל עדיפות בימים שכאלה על ידי קבלת משימות מורכבות המביאות לכדי מימוש יכולות הובלה עצמאית. למה? כי סביר להניח שטאלנטים יגיבו למצב הנוכחי בתגובה האופיינית לטאלנטים – יחפשו דרכים יעילות להתמודדות עם המצב ויעבדו בקצבים מוגברים.
כן, גם כאן זה מורכב להשקיע ולהתרכז בטאלנטים ומפתה להתייחס לכולם בצורה שווה אבל עדיף לנצל את המצב ולא לוותר על המיקוד ותשומת לב באנשי המפתח שיובילו את הארגון קדימה בשנים הבאות, זה הזמן לחשוב איך נותנים להם להתבלט ולתת להם להוביל יותר מהרגיל.
גישה והשקפה חיובית. גם בארגונים ניתן לאמץ את גישת הפסיכולוגיה החיובית. לאחרונה התמזל מזלי להשתתף בוויבינר של ד"ר טל בן שחר, מומחה בעל שם עולמי בנושא, ששיתף בעקרונות הגישה הבסיסיים שניתן ורצוי ליישם בשגרה ובוודאי בשגרה הבלתי שגרתית הזו:
* דברו אחד עם השני ושתפו תחושות ורגשות, גם באי וודאות ניתן לשמור על הביחד
*זה הזמן להתמקד בחיובי, לזהות את הדברים החיוביים ולהוקיר תודה עליהם
* הסחת דעת תורמת ל well being, הסחת דעת נהדרת היא לנצל את הזמן ללמוד דברים חדשים
ארגונים שיצליחו ליישם גישות כאלה יתרמו למימוש מטרות הארגון, יקצרו את זמן החזרה לשגרה ויחזרו למצבם המקורי, אולי אף למצב טוב יותר.